2014. szeptember 15., hétfő

Bye Bukkit :( Hello Sponge :)

Biztosan mindnyájan ismeritek a bukkitot, tudjátok ezzel a programmal, illetve fiile-al működik a minecraft serverek nagyja.Nos ez végleg megszűnt, és, hogy hogyan?Azt itt láthatjátok:

Az egész azzal kezdődött, hogy @EvilSeph, a Bukkit project vezetője, bejelentette, hogy kiszáll a projektből és a Bukkit nem fog frissülni az 1.8-as verzióra. Pár órán belül a Mojang-osok rögtön tisztázták a helyzetet, hogy a Bukkit mindenképp frissülni fog az 1.8-as verzióra, mert a project két éve a Mojang tulajdonában van és akkor lesz vége a Bukkitnak, ha Ők azt mondják. @Dinnerbone, a Mojang egyik fejlesztője neki is látott a Bukkit 1.8-ra való frissítésének.
Pár nappal később egy volt Bukkit fejlesztőnek, Wesley-nek hála, az összes CraftBukkit build és forráskód eltávolításra került jogi problémák miatt. ( Bővebben: http://hu.wikipedia.org/wiki/Digital_Millennium_Copyright_Act )
Azóta a Bukkitot szinte az összes fejlesztő és régi staff otthagyta és jelenleg nem lehet tudni hogyan tovább.
Sajnálatos módon a Spigot, – ami a CraftBukkit módosított változata – is érintett a procedúrában, hiszen ugyanarra a kódra épült mint a CraftBukkit, pár módosítás kivételével. @md_5 a Spigot fejlesztője folyamatosan küzd azért, hogy a projekt életben maradjon. Habár a Spigot verziókat és forráskódjait el kellett távolítania, kidolgozott egy patch rendszert a Spigot frissítésére, ami legális és lehetőséget biztosít a szerverfájl korlátozott fejlesztésére. Arról nincs információ, hogy lesz-e teljes támogatás az 1.8-as verzióhoz, mivel a verziófrissítések mindig a Bukkitból származtak korábban.A jövő:A Bukkit leállásával a Minecraft szerverek jövője hatalmas veszélybe került. A szerverek 95%-a Bukkit alapú szerverfájl alapján üzemel, ami jelen esetben nem fog frissülni 1.8-as és későbbi verziókra sem. A leállást követően jó pár nevesebb fejlesztő @sk98q vezetésével elkezdett kidolgozni egy új szerverfájlt és egy hozzá kapcsolódó API rendszert. A tervezés folyamán közreműködtek a Minecraft közösség fontosabb szereplőivel és az alapján határozták meg az irányvonalat. Az új projektről az alábbiakat lehet jelenleg tudni:
  • A projekt a Sponge nevet viseli
  • Mivel nulláról írni egy Minecraft szervert API-val nagyon sok időbe telne, ezért a szerver Forge alapú lesz.
  • A Forge jelenleg kizárólag moddolásra ad lehetőséget, a Forge készítőivel összedolgozva, létrehoznak egy réteget pluginok futtatására, így egyszerre lehet majd modokat és pluginokat is futtatni a szervereken, akárcsak korábban az MCPC+ esetében
  • A létrehozni kívánt plugin réteg SpoutAPI és Flow lib alapú lesz, így minden Bukkit plugint újra kell írni, hogy használható legyen a Sponge alapú szervereken
  • A projekthez vélhetőleg lesz saját Proxy szerver, vagy a BungeeCord fogja megfelelően támogatni, a projektben @md_5 is közrejátszik
  • Habár a Forge jelenlegi verziójához szükséges a kliens módosítása, a fejlesztők már dolgoznak rajta, hogy vanilla klienssel is menjen ( modok nélkül )
  • A szerverfájl át fogja konvertálni a Bukkitos világokat és adatokat, így a világok továbbra is használhatóak maradnak
  • Tervezett verzió 1.8+, de lehetséges, hogy 1.7-re is megjelenik
  • Kiadási dátum jelenleg nincs, a projekt nagyon kezdeti fázisban van még
Sponge weboldal: http://spongepowered.org
Habár vannak más alternatívák is ( például Glowstone vagy mc-server ) a Sponge projekt mögött már most 1000 fős bázis áll, így vélhetőleg a Minecraft szerverek jövője erre mutat. Ennek ellenére a Bukkitot és a Spigotot se írjuk le teljesen, hiszen lehetséges, hogy a Mojang segít megmenteni a projekteket, bár a Sponge miatt lehetséges, hogy erre nem is lesz szüksége.
A cikk: http://diecode.net/blog/?p=11
Ez engem igazán meglepett nem hittem volna, hogy csak így megfog szűnni a Bukkit majdnem biztos, hogy végleg, de hát ez van, majd kiderül, hogy milyen lesz ez a Sponge.

És végül pedig bocs, hogy régen írtam csak a suli miatt nem nagyon volt idő,.Viszont hamarosan az 1.8-ról is kaptok egy leírást...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése